CZ
CZ
CZ

Turistický průvodce po Gdaňsku, perle severního Polska

Krásné historické město s nádhernou architekturou, světově významná dopravní tepna, ale také místo, které si během minulého století prožilo mnoho náročných momentů. Je tomu již rok a půl, co jsem odjel na studijní pobyt Erasmus do polského Gdaňsku. A protože jsem o této zkušenosti dost mluvil, občas se stále objeví někdo, kdo by se rád dozvěděl pár tipů na výlet k Baltu. Rozhodl jsem se proto sepsat článek obsahující tipy, rady a doporučení pro ty, kteří se chystají do „perly severního Polska“.

Publikováno
19. 12. 2021
Čas čtení
9 Min
Kategorie
S foťákem na cestách

BLOG

Je třeba zmínit, že veškeré informace v článku vychází z mých osobních zkušeností a zážitků. V Gdaňsku jsem strávil asi pět měsíců, prožil jsem zde část zimy, celé jaro a také pár letních týdnů, a přivezl jsem si odsud pouze příjemné vzpomínky spojené (mimo jiné) i se studijním pobytem. Některé věci můžete vidět jinak nebo už nemusí fungovat tak, jak dříve fungovaly. Přesto ale věřím, že si z článku vyberete to své a plně poslouží svému účelu.



Gdaňsk? Kdepak, Trojměstí!

Gdaňsk že není Gdaňsk? Troufnu si téměř garantovat, že pokud se během svého výletu dáte do řeči s průměrným rodákem z Gdaňsku, bude velmi pravděpodobné, že o Gdaňsku bude mluvit jako o Trojměstí. Společně s přilehlými městy Sopoty a Gdyně totiž tvoří konurbaci, tedy několik měst srostlých v jednu souvisle zastavěnou plochu. A právě pro zmíněná tři města se vžil název Trojměstí (polsky Trojmiasto). Z právního hlediska jde o tři samostatná města, celkově ale fungují jako jeden živý ekosystém.



Charakteristiky a specifika Trojměstí

Osobně jsem si nejvíce oblíbil samotný Gdaňsk. Charakteristické je pro něj zejména historické centrum, kde si člověk může připadat jako v některých skandinávských městech. Zajímavá je ale i průmyslová část města, tzv. Stocznia (česky loděnice), ve které se za minulého režimu zrodilo hnutí Solidarność vystupující proti komunistickému Polsku (jako rodilý Zlíňan jsem si navíc ve Stoczni připadal často jako doma, zdejší atmosféra mi totiž připomínala zlínský areál Svit). Gdaňsk je ale město kontrastů, a přestože samotné historické centrum a průmyslová loděnice tvoří dostatečně velký kontrast, výčet zde ani zdaleka nekončí. Je libo několik desítek kilometrů dlouhé pobřeží s plážovými bary a nezaměnitelnými bílými námořními moly a rybářskými loďkami? Či poloostrov Westerplatte, kde vypukla první bitva druhé světové války? Nebo snad velké množství zelených městských parků a obytných oblastí? Ano, i to je Gdaňsk.

Za návštěvu zcela jistě stojí i Sopoty. Leží západně od Gdaňsku a opět se jedná o velmi specifické místo. Jde o lázeňské městečko postavené ve zcela jiném stylu než Gdaňsk, a pro představu jej často přirovnávám ke Karlovým Varům nebo Luhačovicím. V Sopotech se nachází i velké námořní molo, které je vyhledávanou turistickou atrakcí. Během hlavní sezóny je zpoplatněno, mimo sezónu je možné si jej vychutnat v celé své kráse úplně zdarma. Doporučil bych ale navštívit také molo v lokalitě Gdynia-Orlowo, které sice nedosahuje takových rozměrů, jako molo v Sopotech, má ale své vlastní kouzlo a osobně jsem si jej velice oblíbil. Zejména východy slunce zde stojí za to (měl jsem dokonce to štěstí, že jsem zažil jeden ze dvou dnů v roce, kdy slunce vychází zarovnané přesně s osou mola a je to skvělá podívaná).



O pár kilometrů dále se na břehu Gdaňské zátoky tyčí Gdyně. Město, které již oproti výše zmíněným působí poněkud moderněji a urbanisticky. Osobně mě však příliš nenadchlo a hodnotím jej jako nejslabší část celého Trojměstí. Přestože jsem jej během svého pobytu navštívil několikrát, nemyslím si, že je třeba jej nutně vidět. Zejména, pokud se chystáte na sever Polska na kratší dovolenou a jste časově omezeni. Namísto toho bych raději vyrazil na poloostrov Hel, který si mě naprosto získal!


Poloostrov Hel – malé polské Seychely

V souvislosti s Trojměstím jsem zmínil dlouhé pláže, které se nachází podél celého pobřeží Baltu, a které jsou příjemným místem pro relaxaci a odpočinek po náročném dni stráveném v ruchu velkoměsta. Městské pláže ale ani zdaleka nesahají po kotníky poloostrovu Hel, který považuji tak trochu za malý polský zázrak.

Jedná se úzký výběžek do moře, vzdálený asi hodinu cesty autem z Trojměstí (případně vlakem nebo lodí). Na jeho cípu se nachází rybářské městečko Hel, v okolí je rozeseto několik vojenských bunkrů a vraků lodí z druhé světové války, mě nejvíce ale uchvátily rozlehlé pláže s čistě bílým pískem, který bych očekával spíše na Seychelách nebo Maledivách. Teplota moře je bezesporu poněkud jiná než ve zmíněných exotických destinacích, ale v letních měsících jde o příjemné osvěžení.



Co se týče pláží samotných, můžu doporučit zejména pláže na severní straně poloostrova. Oproti plážím na jižní straně jsou tyto pláže širší, hezčí a zpravidla se na nich nachází méně lidí. Osobně mám vyzkoušené pláže v okolí osad Jurata a Jastarnia zhruba v polovině poloostrova, v podstatě jakákoliv pláž na severní straně ale bude stát za to. Chybu však samozřejmě neuděláte ani s plážemi na jižní straně ostrova.

Návštěva Helu je nejvýhodnější autem. V hlavní turistické sezóně se zde ale můžou tvořit kolony, protože mnoho turistů již tuto destinaci bohužel objevilo. Pokud byste tomu chtěli předejít, zbývají dvě možnosti: vlak nebo loď. Cestu lodí na Hel ze strategických důvodů moc nedoporučuji. Trvá delší dobu, je nákladnější a loď jezdí pouze jednou denně, proto je nutné se časově omezovat. Vlak jezdí od brzkých ranních hodin až do pozdních večerních hodin a cena je také více než příjemná.

Hel rozhodně stojí za návštěvu a zpětně s tím souhlasí každý, komu jsem jej doporučil. Byli jste také na Helu a líbilo se vám tam podobně jako mně? Dejte mi vědět do komentářů.


Tipy, triky a doporučení na zajímavá místa

Gdaňsk mě během mého pobytu zde velice příjemně překvapil a označuji ho jako za jedno z nejhezčích míst v Polsku. Byl jsem v Krakově, navštívil jsem Varšavu, ale Gdaňsk a celé Trojměstí mělo jakési zvláštní kouzlo. Určitě to bylo ovlivněno tím, že jsem zde strávil kus svého života, ale třeba mi zpětně dáte za pravdu. Slíbil jsem nicméně tipy, triky a doporučení na zajímavá místa. Pojďme si je tedy nyní projít.


Památky, místa k navštívení, vyhlídkové body

  • Ulica Dlugi Targ: nejznámější a nejikoničtější ulice historického Gdaňsku, která napříč protíná celé historické centrum.

  • Mariánská bazilika v Gdaňsku: jedná se o druhý největší cihlový kostel na světě, je zajímavá ale zejména díky možnosti výstupu na věž, která nabízí úchvatný výhled na celé město. 

  • Zuraw M3: jeden z historických jeřábů, který je zpřístupněný pro veřejnost. Skvělý zážitek, je ale třeba vstupenky koupit předem online, protože kapacita jeřábu je pouze 15 osob. Doporučuji naplánovat návštěvu na západ slunce.

  • Góra Gradowa: vyhlídka na celé Trojměstí u pozůstatku pevnosti z 19. století. V dochozí vzdálenosti asi deset až patnáct minut od hlavního nádraží v Gdaňsku.

  • SASSY Bar: SASSY Bar by se hodil bezesporu spíše do sekce „Relax a zábava“. Já jej ale doporučuji zejména kvůli skvělé vyhlídce na město. Ze žádného jiného místa neuvidíte podobný výhled na Gdaňsk. Podmínkou vstupu je samozřejmě objednání si něčeho dobrého, ale stojí to za to a tak nějak se s tím i počítá.

  • Muzeum druhé světové války: muzea příliš nevyhledávám, muzeum druhé světové války v Gdaňsku mě ale zaujalo natolik, že jej rád doporučuji dál. Původně jsem zde plánoval jen rychlou návštěvu, nakonec jsem zde ale strávil téměř půl odpoledne, a ještě jsem neměl dost. Skvělé exponáty a mnoho interaktivních expozicí mi dokonale přiblížily dění druhé světové války, které už jsem z hodin dějepisu za ta léta zapomněl, a skvěle vyplnily můj volný odpolední program. Upozorňuji, že expozice disponují pouze popisky v angličtině a polštině.

  • Poloostrov Westerplatte: pokud také nevyhledáváte muzea a nepřesvědčí vás ani můj popis výše zmíněného, doporučuji minimálně navštívit poloostrov Westerplatte. Na tomto místě vypukla první bitva druhé světové války a jedná se o místo s velkým historickým, ale také morálním přesahem.



Gastronomické zážitky

  • Pierogarnia Stary Mlyn Gdansk: výborná restaurace, kde si pochutnáte na Pierogách, které jsou pro Polsko charakteristické. Doporučuji zejména pierogy plněné trhaným masem a zapečené v troubě, klasické vařené pierogy ale také jistě neurazí! PS: Jsou opravdu velké, takže se nelekejte, že základní porce obsahuje pouze tři kusy pierogů.

  • Pizzeria OSTRO: nevěřil bych, že nejlepší pizzu svého života si dám zrovna v Polsku. Pizzerie se nachází na pobřeží řeky Motlawy, a přestože mívá během sezóny plno, určitě se vyplatí pár minut počkat na volný stůl. Pizzerie nepřijímá rezervace místa, proto počítejte s tím, že skutečně bude chvilku trvat, než se stůl uvolní.

  • Bary Mleczne / Mléčné bary: uznávám, že si nejsem jistý, zda zrovna mléčné bary patří do sekce gastronomické zážitky, ale vlastně proč ne. Jedná se o typické občerstvovací podniky, které nabízejí jídlo za dostupné ceny a jsou v Polsku už jakýmsi evergreenem. V Gdaňsku jich najdeme hned několik, já osobně jsem rád chodil do Baru Mleczneho Akademickeho nebo do I-100 Gramu. Název „mléčný“ bar trošku klame, dáte si zde klasické hotovky, s mlékem rozhodně nemají nic společného.


Relax a zábava

  • 100cznia: příjemné místo na odpočinek uprostřed průmyslové loděnice. Jedná se o jakousi „chill-out zónu“, kde máte možnost dát si drink, street foodie, posedět s přáteli a případně se i zabavit na tanečním parketu (během letní sezóny zde hrávají různé kapely, DJové apod.). 100cznia má otevřeno pouze v letní sezónu, ale stojí to za to.

  • Ulica Elektrykow: Pokud milujete party a večírky, tohle místo si zamilujete taky. Zatímco 100cznia je spíše odpočinková zóna s dobrým jídlem a pitím, Ulica Elektrykow je skutečně party místo, kde se pravidelně pořádají party a diskotéky. Opět však nechybí stylové prostředí. Celý podnik totiž tvoří prostor mezi dvěma průmyslovými budovami, z nichž jedna slouží jako místo pro street foodie trucky a odpočinkovoá zóna pro zmožené „partylidi“.

  • LUMI Shot bar: Je libo alkohol? Pak určitě zamiřte do LUMI Shot baru, kde na vás čeká obrovský výběr unikátních drinků! Menu na webových stránkách LUMI Shot baru však vydá za více než tisíc slov.


Pláže a únik do přírody

  • Plaza Stogi: příjemná pláž na konečné zastávce tramvaje č. 8 a 9, která se již nachází blíže otevřenému moři (ostatní pláže v Gdaňsku se nachází uvnitř Gdaňské zátoky, kterou obyvatelé Gdaňsku nepovažují za „pravé“ moře).

  • Wyspa Sobieszewska: jen pár kilometrů východně od Gdaňsku se nachází ústí řeky Visly, které je obklopeno hustým borovicovým porostem a rozlehlou pláží. Ať už si chcete vyčistit hlavu v přírodě, nebo si jít zaběhat do lesa, Wyspa Sobieszewska pro vás bude skvělé místo.

  • Gdaňsk také disponuje velkým množstvím parků, které jsou také skvělými místy pro odpočinek. A také v nich potkáte mnoho běžců, takže pokud rádi běháte, můžu s klidným srdcem doporučit.


Nepřestávejte objevovat, Gdaňsk toho nabízí mnohem více!

Na závěr bych ještě rád řekl, že Gdaňsk toho v sobě ukrývá mnohem více a nepřestane vás překvapovat. Určitě například doporučuji přečíst si něco o historii města. Kdybych ji zde uváděl, článek by byl minimálně pětkrát delší. Byla by ale škoda jet do Gdaňsku a například nevědět, že bylo město během bombardování za druhé světové války úplně srovnáno se zemí a poté znovu vystavěno podle původních plánů. Když už tedy k Baltu pojedete, otevřete si alespoň Wikipedii a něco si o této zajímavé oblasti zjistětě. Nestojí to tolik námahy a budete jistě překvapeni.

Věřím, že vám tipy pomůžou při plánování dovolené v severním Polsku a pokud ano, budu rád za jakýkoliv komentář či sdílení a šíření tohoto článku. Do zobaczenia!

PS. V severním Polsku jsem také nafotil hodně fotek, které vám rád připravím jako fotoobraz na míru. Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

Je třeba zmínit, že veškeré informace v článku vychází z mých osobních zkušeností a zážitků. V Gdaňsku jsem strávil asi pět měsíců, prožil jsem zde část zimy, celé jaro a také pár letních týdnů, a přivezl jsem si odsud pouze příjemné vzpomínky spojené (mimo jiné) i se studijním pobytem. Některé věci můžete vidět jinak nebo už nemusí fungovat tak, jak dříve fungovaly. Přesto ale věřím, že si z článku vyberete to své a plně poslouží svému účelu.



Gdaňsk? Kdepak, Trojměstí!

Gdaňsk že není Gdaňsk? Troufnu si téměř garantovat, že pokud se během svého výletu dáte do řeči s průměrným rodákem z Gdaňsku, bude velmi pravděpodobné, že o Gdaňsku bude mluvit jako o Trojměstí. Společně s přilehlými městy Sopoty a Gdyně totiž tvoří konurbaci, tedy několik měst srostlých v jednu souvisle zastavěnou plochu. A právě pro zmíněná tři města se vžil název Trojměstí (polsky Trojmiasto). Z právního hlediska jde o tři samostatná města, celkově ale fungují jako jeden živý ekosystém.



Charakteristiky a specifika Trojměstí

Osobně jsem si nejvíce oblíbil samotný Gdaňsk. Charakteristické je pro něj zejména historické centrum, kde si člověk může připadat jako v některých skandinávských městech. Zajímavá je ale i průmyslová část města, tzv. Stocznia (česky loděnice), ve které se za minulého režimu zrodilo hnutí Solidarność vystupující proti komunistickému Polsku (jako rodilý Zlíňan jsem si navíc ve Stoczni připadal často jako doma, zdejší atmosféra mi totiž připomínala zlínský areál Svit). Gdaňsk je ale město kontrastů, a přestože samotné historické centrum a průmyslová loděnice tvoří dostatečně velký kontrast, výčet zde ani zdaleka nekončí. Je libo několik desítek kilometrů dlouhé pobřeží s plážovými bary a nezaměnitelnými bílými námořními moly a rybářskými loďkami? Či poloostrov Westerplatte, kde vypukla první bitva druhé světové války? Nebo snad velké množství zelených městských parků a obytných oblastí? Ano, i to je Gdaňsk.

Za návštěvu zcela jistě stojí i Sopoty. Leží západně od Gdaňsku a opět se jedná o velmi specifické místo. Jde o lázeňské městečko postavené ve zcela jiném stylu než Gdaňsk, a pro představu jej často přirovnávám ke Karlovým Varům nebo Luhačovicím. V Sopotech se nachází i velké námořní molo, které je vyhledávanou turistickou atrakcí. Během hlavní sezóny je zpoplatněno, mimo sezónu je možné si jej vychutnat v celé své kráse úplně zdarma. Doporučil bych ale navštívit také molo v lokalitě Gdynia-Orlowo, které sice nedosahuje takových rozměrů, jako molo v Sopotech, má ale své vlastní kouzlo a osobně jsem si jej velice oblíbil. Zejména východy slunce zde stojí za to (měl jsem dokonce to štěstí, že jsem zažil jeden ze dvou dnů v roce, kdy slunce vychází zarovnané přesně s osou mola a je to skvělá podívaná).



O pár kilometrů dále se na břehu Gdaňské zátoky tyčí Gdyně. Město, které již oproti výše zmíněným působí poněkud moderněji a urbanisticky. Osobně mě však příliš nenadchlo a hodnotím jej jako nejslabší část celého Trojměstí. Přestože jsem jej během svého pobytu navštívil několikrát, nemyslím si, že je třeba jej nutně vidět. Zejména, pokud se chystáte na sever Polska na kratší dovolenou a jste časově omezeni. Namísto toho bych raději vyrazil na poloostrov Hel, který si mě naprosto získal!


Poloostrov Hel – malé polské Seychely

V souvislosti s Trojměstím jsem zmínil dlouhé pláže, které se nachází podél celého pobřeží Baltu, a které jsou příjemným místem pro relaxaci a odpočinek po náročném dni stráveném v ruchu velkoměsta. Městské pláže ale ani zdaleka nesahají po kotníky poloostrovu Hel, který považuji tak trochu za malý polský zázrak.

Jedná se úzký výběžek do moře, vzdálený asi hodinu cesty autem z Trojměstí (případně vlakem nebo lodí). Na jeho cípu se nachází rybářské městečko Hel, v okolí je rozeseto několik vojenských bunkrů a vraků lodí z druhé světové války, mě nejvíce ale uchvátily rozlehlé pláže s čistě bílým pískem, který bych očekával spíše na Seychelách nebo Maledivách. Teplota moře je bezesporu poněkud jiná než ve zmíněných exotických destinacích, ale v letních měsících jde o příjemné osvěžení.



Co se týče pláží samotných, můžu doporučit zejména pláže na severní straně poloostrova. Oproti plážím na jižní straně jsou tyto pláže širší, hezčí a zpravidla se na nich nachází méně lidí. Osobně mám vyzkoušené pláže v okolí osad Jurata a Jastarnia zhruba v polovině poloostrova, v podstatě jakákoliv pláž na severní straně ale bude stát za to. Chybu však samozřejmě neuděláte ani s plážemi na jižní straně ostrova.

Návštěva Helu je nejvýhodnější autem. V hlavní turistické sezóně se zde ale můžou tvořit kolony, protože mnoho turistů již tuto destinaci bohužel objevilo. Pokud byste tomu chtěli předejít, zbývají dvě možnosti: vlak nebo loď. Cestu lodí na Hel ze strategických důvodů moc nedoporučuji. Trvá delší dobu, je nákladnější a loď jezdí pouze jednou denně, proto je nutné se časově omezovat. Vlak jezdí od brzkých ranních hodin až do pozdních večerních hodin a cena je také více než příjemná.

Hel rozhodně stojí za návštěvu a zpětně s tím souhlasí každý, komu jsem jej doporučil. Byli jste také na Helu a líbilo se vám tam podobně jako mně? Dejte mi vědět do komentářů.


Tipy, triky a doporučení na zajímavá místa

Gdaňsk mě během mého pobytu zde velice příjemně překvapil a označuji ho jako za jedno z nejhezčích míst v Polsku. Byl jsem v Krakově, navštívil jsem Varšavu, ale Gdaňsk a celé Trojměstí mělo jakési zvláštní kouzlo. Určitě to bylo ovlivněno tím, že jsem zde strávil kus svého života, ale třeba mi zpětně dáte za pravdu. Slíbil jsem nicméně tipy, triky a doporučení na zajímavá místa. Pojďme si je tedy nyní projít.


Památky, místa k navštívení, vyhlídkové body

  • Ulica Dlugi Targ: nejznámější a nejikoničtější ulice historického Gdaňsku, která napříč protíná celé historické centrum.

  • Mariánská bazilika v Gdaňsku: jedná se o druhý největší cihlový kostel na světě, je zajímavá ale zejména díky možnosti výstupu na věž, která nabízí úchvatný výhled na celé město. 

  • Zuraw M3: jeden z historických jeřábů, který je zpřístupněný pro veřejnost. Skvělý zážitek, je ale třeba vstupenky koupit předem online, protože kapacita jeřábu je pouze 15 osob. Doporučuji naplánovat návštěvu na západ slunce.

  • Góra Gradowa: vyhlídka na celé Trojměstí u pozůstatku pevnosti z 19. století. V dochozí vzdálenosti asi deset až patnáct minut od hlavního nádraží v Gdaňsku.

  • SASSY Bar: SASSY Bar by se hodil bezesporu spíše do sekce „Relax a zábava“. Já jej ale doporučuji zejména kvůli skvělé vyhlídce na město. Ze žádného jiného místa neuvidíte podobný výhled na Gdaňsk. Podmínkou vstupu je samozřejmě objednání si něčeho dobrého, ale stojí to za to a tak nějak se s tím i počítá.

  • Muzeum druhé světové války: muzea příliš nevyhledávám, muzeum druhé světové války v Gdaňsku mě ale zaujalo natolik, že jej rád doporučuji dál. Původně jsem zde plánoval jen rychlou návštěvu, nakonec jsem zde ale strávil téměř půl odpoledne, a ještě jsem neměl dost. Skvělé exponáty a mnoho interaktivních expozicí mi dokonale přiblížily dění druhé světové války, které už jsem z hodin dějepisu za ta léta zapomněl, a skvěle vyplnily můj volný odpolední program. Upozorňuji, že expozice disponují pouze popisky v angličtině a polštině.

  • Poloostrov Westerplatte: pokud také nevyhledáváte muzea a nepřesvědčí vás ani můj popis výše zmíněného, doporučuji minimálně navštívit poloostrov Westerplatte. Na tomto místě vypukla první bitva druhé světové války a jedná se o místo s velkým historickým, ale také morálním přesahem.



Gastronomické zážitky

  • Pierogarnia Stary Mlyn Gdansk: výborná restaurace, kde si pochutnáte na Pierogách, které jsou pro Polsko charakteristické. Doporučuji zejména pierogy plněné trhaným masem a zapečené v troubě, klasické vařené pierogy ale také jistě neurazí! PS: Jsou opravdu velké, takže se nelekejte, že základní porce obsahuje pouze tři kusy pierogů.

  • Pizzeria OSTRO: nevěřil bych, že nejlepší pizzu svého života si dám zrovna v Polsku. Pizzerie se nachází na pobřeží řeky Motlawy, a přestože mívá během sezóny plno, určitě se vyplatí pár minut počkat na volný stůl. Pizzerie nepřijímá rezervace místa, proto počítejte s tím, že skutečně bude chvilku trvat, než se stůl uvolní.

  • Bary Mleczne / Mléčné bary: uznávám, že si nejsem jistý, zda zrovna mléčné bary patří do sekce gastronomické zážitky, ale vlastně proč ne. Jedná se o typické občerstvovací podniky, které nabízejí jídlo za dostupné ceny a jsou v Polsku už jakýmsi evergreenem. V Gdaňsku jich najdeme hned několik, já osobně jsem rád chodil do Baru Mleczneho Akademickeho nebo do I-100 Gramu. Název „mléčný“ bar trošku klame, dáte si zde klasické hotovky, s mlékem rozhodně nemají nic společného.


Relax a zábava

  • 100cznia: příjemné místo na odpočinek uprostřed průmyslové loděnice. Jedná se o jakousi „chill-out zónu“, kde máte možnost dát si drink, street foodie, posedět s přáteli a případně se i zabavit na tanečním parketu (během letní sezóny zde hrávají různé kapely, DJové apod.). 100cznia má otevřeno pouze v letní sezónu, ale stojí to za to.

  • Ulica Elektrykow: Pokud milujete party a večírky, tohle místo si zamilujete taky. Zatímco 100cznia je spíše odpočinková zóna s dobrým jídlem a pitím, Ulica Elektrykow je skutečně party místo, kde se pravidelně pořádají party a diskotéky. Opět však nechybí stylové prostředí. Celý podnik totiž tvoří prostor mezi dvěma průmyslovými budovami, z nichž jedna slouží jako místo pro street foodie trucky a odpočinkovoá zóna pro zmožené „partylidi“.

  • LUMI Shot bar: Je libo alkohol? Pak určitě zamiřte do LUMI Shot baru, kde na vás čeká obrovský výběr unikátních drinků! Menu na webových stránkách LUMI Shot baru však vydá za více než tisíc slov.


Pláže a únik do přírody

  • Plaza Stogi: příjemná pláž na konečné zastávce tramvaje č. 8 a 9, která se již nachází blíže otevřenému moři (ostatní pláže v Gdaňsku se nachází uvnitř Gdaňské zátoky, kterou obyvatelé Gdaňsku nepovažují za „pravé“ moře).

  • Wyspa Sobieszewska: jen pár kilometrů východně od Gdaňsku se nachází ústí řeky Visly, které je obklopeno hustým borovicovým porostem a rozlehlou pláží. Ať už si chcete vyčistit hlavu v přírodě, nebo si jít zaběhat do lesa, Wyspa Sobieszewska pro vás bude skvělé místo.

  • Gdaňsk také disponuje velkým množstvím parků, které jsou také skvělými místy pro odpočinek. A také v nich potkáte mnoho běžců, takže pokud rádi běháte, můžu s klidným srdcem doporučit.


Nepřestávejte objevovat, Gdaňsk toho nabízí mnohem více!

Na závěr bych ještě rád řekl, že Gdaňsk toho v sobě ukrývá mnohem více a nepřestane vás překvapovat. Určitě například doporučuji přečíst si něco o historii města. Kdybych ji zde uváděl, článek by byl minimálně pětkrát delší. Byla by ale škoda jet do Gdaňsku a například nevědět, že bylo město během bombardování za druhé světové války úplně srovnáno se zemí a poté znovu vystavěno podle původních plánů. Když už tedy k Baltu pojedete, otevřete si alespoň Wikipedii a něco si o této zajímavé oblasti zjistětě. Nestojí to tolik námahy a budete jistě překvapeni.

Věřím, že vám tipy pomůžou při plánování dovolené v severním Polsku a pokud ano, budu rád za jakýkoliv komentář či sdílení a šíření tohoto článku. Do zobaczenia!

PS. V severním Polsku jsem také nafotil hodně fotek, které vám rád připravím jako fotoobraz na míru. Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

O autorovi

Portrét fotografa Martina Šenovského
Martin Šenovský

Freelance fotograf

Je tomu již několik let, co jsem objevil svou lásku k fotografii. Za tu dobu se událo mnohé, jedno se ale nezměnilo – má touha zachycovat emoce a autenticitu. Baví mě tvořit kreativní vizuály pro firmy, fotit eventy a se stejnou vášní zachycuji lásku a slzy štěstí na svatbách.

Sdílet článek

  • Další

  • články

  • Další

  • články

Prokleté hory – Životní zážitek pro vášnivé fotografy i hikery

Turistický průvodce po Gdaňsku, perle severního Polska

Prokleté hory – Životní zážitek pro vášnivé fotografy i hikery

Turistický průvodce po Gdaňsku, perle severního Polska

Prokleté hory – Životní zážitek pro vášnivé fotografy i hikery

Turistický průvodce po Gdaňsku, perle severního Polska